תצא בחוץ - חנוכה / יריב מזרחי
אור נרות חנוכה כל כך יפה , חבל שמדליקים את החנוכיה מחוץ לפתח הבית . ( שולחן ערוך סימן תרע"ב)
אחת מן הבריאות המופלאות של בורא עולם, היא הבחירה , יכולתו של האדם לעשות את רצון מלכו של עולם או לעבור עליו .
הבחירה - האפשרות לבחור בטוב או ברע אינה נפסקת, גם כאשר האדם מקבל החלטה לשמור תורה ומצוות שכן אז עומדת בפניו האפשרות ללמוד תורה לשמה כלומר בצורתה המתוקנת כפי רצונו של הבורא או ללמוד בכדי להתפרסם , להגיע להתעלות רגשית או לזכות בדרגה רוחנית .
הבחירה אינה נפסקת, אלא הופכת לפנימית יותר ודורשת יותר התבוננות ודיוק בכדי להמשיך בדרך הקדושה .
בתורה י"ד בספר ליקוטי מוהר"ן, מגלה ר' נחמן שאי אפשר להמשיך שלום אל העולם, עד אשר יתגלה כבודו של בורא עולם בתוכו .
ממשיך רבי נחמן ומלמד שעיקר גילוי הכבוד הוא כאשר בני אדם שהם מחוץ לגבול הקדושה, מקרבים עצמם לפנים , זה קורה כאשר האנשים שכבר עוסקים בתורה לומדים תורה בדרך הקדושה, "על מנת ללמדה" .
כאשר מחשבתו של האדם, בבואו ללמוד תורה ולקיים מצוות, אינה מרוכזת בעצמו , כאשר יודע האדם שאותיות התורה אשר מוציא בפיו שורשם העליון הם נשמות ישראל, אלה אשר נמצאים בשכנותו אלה הנמצאים במדינות הים. אותם ששכחו את יוקר יהדותם ואלה שזוכרים, אך זוכרים אחרת ממנו .
ידיעה - הבנה - אמונה זו, שלימוד תורתו הוא המעורר את נשמותיהם של ישראל ומזיז אותם פנימה ע"י תנועות שפתיו להתקדם ולרצות בקדושה , אזי הוא לומד תורה בדרך המכוונת והרצויה .
לימוד המונע מרצון שכזה מוליד פירות. הספר נפתח , השפתיים זזות וכן שורש נשמות ישראל מתחיל להתנועע , העולם מתקדש .
אז, אנשים שונים ומשונים מכל קצוות העולם והקשת האנושית מגלים רצון התקרבות אל הקדושה וברב המקרים גם האדם עצמו טועם טעם חדש ולא מוכר בתורתו ובמצותיו , המאור שבתורה מתגלה וכן כוחה להחזיר למוטב .
בגלות מסתתרת הקדושה במקומות מופלאים , בתוך עשיית מצוות התורה. גם בתוך הדבר המצטייר להיות טוב גמור עדיין ישנה גלות. עדיין אפשר להחטיא את המטרה.
חנוכה - מהחגים שהתחדשו בגלות , מגלה לנו בדרך רמז, ע"י מצות הדלקת החנוכיה מחוץ לבית, את פנימיותו ועינינו של החג להאיר אל החוץ , אל המקומות החיצוניים , אל מחוץ לבית המסמל את גבולותיו של האדם, להזכיר לנו שבגלות צריך להקדים מחשבה וכוונה למעשה התורה והמצוות , מחשבה על כל אותם שלא זכו להכנס פנימה אל בית הקדושה , מחשבות המושכות את הנידחים אל מקומם .
ועל כן - דווקא מכיוון שאור נרות החנוכה כל כך יפה , דוקא משום כך מדליקים את החנוכיה בחוץ .